Naši proizvodi i usluge

Promocije Magic Box-a u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković

Na godišnjicu Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu 24. maja 2016  predstavljena je izložba „Digitalna ćirilica“ koja je javnosti prikazana na jedan potpuno savremen i moderan način pomoću neverovatne digitalne vitrine „Magic Box-a“.

Idući u korak sa najnovijim tehnologijama u bibliotekarstvu, i vodeći računa o zaštiti retkih knjiga, Biblioteka je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja nabavila Magic Box, uređaj koji omogućava virtuelno, ali po osećaju gotovo stvarno prelistavanje dragocene i zaštićene bibliotečke građe.

U ovoj vitrini na dan otvaranja izložbe izloženo  je originalno Četvorojevanđelje, kao izuzetan primerak rukopisnih knjiga stvorenih zahvaljujući pismu koje su slovenskim narodima ostavili Ćirilo i Metodije. U zatvorenoj i zaštićenoj vitrini Magic Boxa mogli ste da vidite originalni rukopis, a na prednjem ekranu vitrine osetljivom na dodir da prelistavate i analizirate sve strane ove stare digitalizovane rukopisne knjige.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ krupnim koracima nastavlja sa digitalizacijom vrednih i retkih fondova, a predstavljanje sadržaja putem Magic Boxa je samo jedan od niza kompleksnih aktivnosti na poslovima kreiranja digitalnih fondova kojim se bavi ova biblioteka, što je suštinski poslednji korak u ovom poslu. Da bi dobili ovako kvalitetan finalni proizvod, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ se opremila softverskim rešenjem Doc Works koje će kroz jedan kompleksan radni proces obraditi digitalne sadržaje putem OCR-a i omogućiti da knjige pretražujete i putem Magic Boxa po unutrašnjem sadržaju.

U prethodnih godinu dana pa i zadnjih nekoliko meseci u ovoj biblioteka je prilično aktivna i ugostila je mnoge posetioce predstavljajući svoje zbirke na prilično savremen način.

Pogledajte prilog televizije „Pink“

Pogledajte članak RTS-a pod nazivom Vremeplov kroz istoriju uz „Magic Box“.

Izveštavanje RTS-a o dobijanju Vukanovog i Marijinog jevanđelja iz Rusije.

Pogledajte izveštavanje Monda o poklonu Tomislava Nikolića koje je predstavljen u Magic Boxu.

0