EIZO ColorEdge CS ili CG serija monitora?

EIZO-ovi ColorEdge monitori dolaze u dve serije:

ColorEdge CS – za sve kreativce

ColorEdge CG – za kreativne profesionalce

Možda ćete, na prvi utisak, pomisliti da su ova dva opsega veoma slična u većini aspekata, pa hajde da prodremo malo dublje u sličnosti i razlike i odredimo koja serija je pogodna za vas.

📄 Preuzmite brošuru 1

📄 Preuzmite brošuru 2

 


Sličnosti

Obe serije imaju određene karakteristike koje su iste i to čini ColorEdge monitore idealnim za svakoga kome je potreban monitor koji prikazuje maksimalnu moguću veličinu spektra boja na najkvalitetniji način. Ovo uključuje 10-bitni simultani displej u boji, jednodimenzionalnu tabelu za traženje boja (1D LUT – Lookup table), fabričku kalibraciju, kao i podršku za hardversku kalibraciju, korekciju osvetljenosti i uniformnosti boje sa digitalnim kontrolorom uniformnosti i gama krive koje su individualno prilagođene.

Verna reprodukcija sa širokim spektrom boja*

 

Širok spektar boja pokriva 99% Adobe RGB prostora boja, tako da ColorEdge monitori verno reprodukuju boje na način na koji monitori ograničeni sa sRGB prostorom boja ne mogu.

Širok spektar boja takođe reprodukuje skoro ceo CMYK ISO i US web-coated spektar boja koji se koriste štampanje.

 

*osim za CS2400R (samo sRGB).

Ujednačenost prikaza na ekranu

LCD monitori obično pokazuju promene osvetljenosti i obojenosti na ekranu, što utiče na tačnost boje. ColorEdge monitori su opremljeni digitalnim kontrolorom uniformnosti (Digital uniformity equalizer – DUE), patentiranom tehnologijom koju je razvio sam EIZO. Ovaj digitalni kontrolor ispravlja odstupanja u svakom tonu na ekranu da bi se osigurao stabilan prikaz.

Fabrički prilagođen za glatku gradaciju

ColorEdge monitori se individualno prilagođavaju u EIZO fabrici korišćenjem jednog od najboljih profesionalnih spektrofotometara u industriji boja. Crvena (R), zelena (G) i plava (B) gama vrednosti su merene od 0 – 255, tada se koristi 16-bitna ili 24-bitna tabela za traženje boja (LUT*) da se izabere 256 najprikladnijih tonova za najglatkiju boju gradacije. Ovo stvara ujednačenu sliku, bez naglih promena.

*CG3146 i CG319X koriste 24-bitni LUT.

Hardverska kalibracija

Brza i bez gubitaka.

10-bitni simultani prikaz

Monitori imaju 10-bitni simultani prikaz od 16 ili 24 bita iz tabele za traženje boja (LUT) što znači da mogu da prikazuju više od milijardu boja u isto vreme. Ovo obezbeđuje glatku reprodukciju boja sa smanjenjem nagle pormene u vizuelnoj percepciji (dE) između susednih boja.

DVI konekcije – ulaz na 8 bita.
Grafička ploča i softver koji podržavaju 10-bitni izlaz neophodni su za 10-bitni prikaz. Oprema koja podržava Deep color je neophodna kada se koristi HDMI ulaz.
CS2410 podržava samo 8-bitni ekran.


Prednosti CS serije

Pozitivna strana monitora iz CS asortimana je ta što su isplativiji, a da i dalje sadrže opšte prednosti ColorEdge asortimana. Svaki monitor je fabrički podešen da obezbedi optimalan i konzistentan nivo boje, osvetljenosti i uniformnosti koristeći pomenute tehnologije.

CS Serija namenjena kreativnim amaterima, CG profesionalcima

Jednostavno rečeno, CS asortiman je odličan za upotrebu na početnim nivoima. Ovi monitori su namenjeni studentima, umetnicima, dizajnerima i amaterskim fotografima.

CG serija namenjena je za vrhunski rad sa tačnim bojama, pre svega profesionalnim fotografima, emiterima i stvaraocima filmova i videa.

CS - Kreativni amateri

CG - Kreativni profesionalci


Razlike postaju očigledne u profesionalnoj industriji

Prednosti korišćenja CG u odnosu na CS monitore su očigledne ako se bavite ozbiljnim, profesionalnim poslovima koji zahtevaju vrhunski monitor sa velikom preciznošću boja.

Zaštitite Vaš ekran od odsjaja

Svaki monitor serije CG dolazi sa zaštitnom kapuljačom koja efikasno sprečava odsjaj na monitoru izazvan ambijentalnim osvetljenjem. Pričvršćuje se brzo i jednostavno na monitor uz pomoć magneta.

Veći odnos kontrasta pomoću filma za usporavanje

Obezbeđuje ravnomerniji nivo crnih nijansi na ekranu smanjujući efekat curenja svetlosti.

Senzor za samokalibraciju

Omogućava da se monitor kalibriše bez potrebe za eksternim uređajem. Senzor se automatski spušta na monitor samo prilikom kalibracije. CS monitori mogu da se kalibrišu, ali samo pomoću eksternog uređaja kao što je Spyder ili iOne Display.

Trodimenzonalna tabela za traženje boja (3D-LUT)

U okviru samog CG asortimana postoje nivoi dizajnirani posebno da vam pomognu u poslu. Primer ovoga je da CG monitori višeg ranga imaju trodimenzionalnu tabelu za traženje boja (3D-LUT) koja omogućava još bolje mešanje boja što je ključni faktor u proizvodnji neutralnih sivih tonova, idealnih za prikaz vrhunskog sadržaja.

ColorEdge PROMINENCE CG3146 sa svojih 1000 nita HDR-a

Postiže besprekorno vizuelno iskustvo bez automatskog ograničavanja osvetljenosti (Auto Brightness Limiter – ABL) koji koriste drugi HDR OLED monitori, a to ograničava mogućnost monitora da ispravno prikazuje svetlije scene. Takođe ograničava i „halo“ efekat koji omogućava da uvek vidite tačne boje i ispravnu osvetljenost u svakom pikselu.

Ovi primeri pokazuju da ako ste uključeni u postprodukciju, CG serija je savršena za vas zbog svojih performansi, senzora, filma za usporavanje i trodimenzionalne tabele za traženje boja (3D-LUT), što sve doprinosi vrhunskoj preciznoti prikaza boja, osvetljenja i kontrasta, odnosno neverovatnoj slici.

Bez obzira da li se odlučite za CS ili CG monitor, obe serije su savršene za kreativce koji traže izuzetan monitor.