Povodom 90 godina od svečanog otvaranja nove zgrade, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković” priređuje izložbu „Digitalna ćirilica” i premijerno predstavlja prvi digitalni lisni katalog u Srbiji i Magic Box, digitalnu izložbenu vitrinu jedinstvenu u regionu.

Na svečanom otvaranju izložbe 24. maja 2016. godine u 12 časova u Karnegijevom holu Biblioteke prisutnima se obratio  prof. dr Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, Tamara Butigan Vučaj, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije, dr Adam Sofronijević, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” i putem Skajpa prof. dr Ginter Milberger sa Univerziteta u Insbruku . Pogledajte video prilog televizije Hram.

Proizvode firme Image Access isporučili smo i u Makedoniju

Pripremajući se da savladaju najveće formate papira, najosetljivija dokumenta, knjige velikih formata i debljina, nakon detaljnog analiziranja tržišta, naši partneri iz Skoplja „Inbox archive & Data center“ nabavili su od nas uređaje koji se jednostavno ne mogu ignorisati ako želite da savladate sve probleme u poslovima digitalizacije dokumentacije.

Pogledajte video prilog o opremi.

Nove tehnologije u radu sa
digitalnim knjigama pomoću softvera docWorks

U toku septembra meseca 2016. godine u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković i Narodnoj Biblioteci Srbije, u saradnji sa Nemačkom kompanijom CCS urađena je instalacija savremenog softverskog rešenja pod nazivom „docWorks“, za obradu digitalizovanih knjiga, časopisa i novinskih izdanja. Ova nova tehnologija u obradi digitalnih sadržaja, omogućiće pretragu dokumenata po unutrašnjem sadržaju i njihovu distribuciju kako na vlastiti web sajt, tako i na portale koji će objavljivati stara digitalizovana izdanja novina iz svih Evropskih zemalja.

tara-16-plakat3mMeđunarodno arhivističko savetovanje

U organizaciji Arhivističkog društva Srbije i  Istorijskog arhiva Užice, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja  Republike Srbije,  13 i 14. oktobra 2016. na planini Tara, u hotelu „Omorika“, održano je Međunarodno arhivističko savetovanje  „Tara 2016“. Na savetovanju su učestvovali predstavnici arhiva i arhivskih udruženja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine,  Crne Gore, Mađarske i Srbije. Tema savetovanja bila je „Vrednovanje arhivske građe“. Digital Archiving Solutions je bio sponzor ovom skupu, na kome smo predstavili spektar naših usluga, kao i neke od proizvoda koji su posebno dizajnirani za rad na digitalizaciji vredne arhivske građe, a posebno za digitalizaciju velikih formata, kao što su crkvene matične knjige.

Skeniranje mikrofilmova

Impresivni rezultati naših
partnera u Makedoniji.

INBOX ARCHIVE & DATACENTER iz Skoplja je lider u Makedoniji na poslovima fizičkog skladištenja dokumentacije, digitalizacije dokumenata različitim modelima profesionalne opreme, kao i lider u primeni različitih softverskih rešenja u distribuciji digitalnih dokumenata. U maju 2014. godine Inboxu smo isporučili skener ScanPro 3000 za potrebe digitalizacije velikog broja 16 mm mikrofilmova. Nakon dve godine intenzivnog rada na ovom modelu skenera, gde je u dužem periodu bilo rada na skeneru u 3 smene, 24 sata na dan, ovaj partner nam javlja da je skener u odličnom stanju, bez i jednog dana zastoja, bez ikakvih oštećenja na samom skeneru. Za Inbox ScanPro 3000 je prava investicija koja je odavno povratila uložena sredstva.