24# ICARUS Konvencija u Beogradu septembar 2019

 

U periodu od 23. do 25 septembra u organizaciji Filozofskog fakluteta u Beogradu održana je 24# ICARUS međunarodna konvencija na temu – Arhivi i arhivska istraživanja u digitalnom svetu.

Sumirajući naše utiske nakon završene konvencije, možemo zaključiti da je ovaj tim pod zastavom ICARUS konvencije, popularizovao jedan još veći projekat pod nazivom „Vremenska Mašina“. Projekat Time Machine je daleko najveći i najambiciozniji projekat ikada započet u korišćenju Big Data iz prošlosti. Ovo će biti revolucionarni načun na koji doživljavamo evropsku istoriju i kulturu. Projekat se bazira na međunarodnoj saradnji za stvaranje mape evropske istorije koja se proteže hiljadama godina.

Kakav je uticaj ovog projekta? Ovaj projekat po principu otvorenog pristupa, će pomoći svima, od akademsih radnika do industrije, pobudiće interesovanje budućih stipedista humanističkih nauka, pomerajući granice tehnologija i omogućavajući široj javnosti da istražuje sopstvenu prošlost.

Svakih 6 meseci ICARUS zajednica se okuplja na takozvanoj ICARUS konvenciji radi prijema novih članova i međusobnog informisanja o novim razvojnim tehnologijama, napretku projekata i radnih grupa. Sastanci takođe služe kao mesto razmene iskustva, znanja o arhivskom radu, za planiranje razvoja novih ideja i budućih saradnji.

Kompanija Image Access je partner projekta ICARUS, a Digital Archiving Solutions je za konvenciju održanu u Beogradu pripremio novitete iz proizvodnog programa firme Image Access za 2020 godinu i predstavio ih na ovom skupu.

Kao predstavnik Ministarstva kulture i informisanja konferenciju je otvorio Dejan Masliković, pomoćnik za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti.

Nakon uvodnog dela, pristupilo se predstavljanju projekta ICARUS.

Ovom prilikom Mina Knežević, predstavnik Digital Archiving Solutions-a, predstavila je novi proizvodni program skenera kompanije Image Access, koji će se naći na svetskom tržištu početkom 2020. godine. Po prvi put našem tržištu je ekskluzivno predstavljena nova generecaija Bookeye® 5 skenera i deo tehnološkij inovacija koje će se ugrađivati u ovu opremu.

Prezentaciju možete pogledati u nastavku.